مهاجرت به آلمان
بر اساس تحقیقات انجام شده درصد مهاجرت ایرانیان در سال های اخیر وضعیت رو به افزایشی در پیش داشته.ایرانیان معمولا به دلیل مشکلات معیشتی و یا به دست اوردن امکانات زندگی و رفاهی بیشتر تصمیم به مهاجرت به آلمان و خارج از کشور می گیرند.
مهاجرت به آلمان،به دلیل فراهم کردن امکانات رفاهی مناسب برای مهاجران، پیشرفت های تکنولوژی این کشور بعد از کشور آمریکا در رتبه دوم مهاجرت های ایرانیان قرار دارد.
آشنایی با کشور آلمان
جمهوری فدرال آلمان که به خلاصه آن را آلمان می نامند یکی از پر جمعیت ترین کشور های اروپا با جمعیت حدود 82 میلیون نفر است.به دلیل بالا بودن سطح علمی دانشگاه ها و معتبر بودن مراکز علمی این کشور،بسیاری از مردم که به فکر مهاجرت هستند این کشور بزرگ و ثروتمند را به عنوان مقصد انتخاب می کنند.این کشور همچنین دومین کشور در بین کشور های دارای مسلمان در اروپاست و مهاجرت به این کشور برای مسلمانان همراه با آسودگی بیشتری است.پایتخت این کشور شهر زیبای برلین است و زبان اکثر مردم آن آلمانی است.از دیگر شهر ها می توان به هامبورگ،مونیخ،فرانکفورت و … اشاره کرد.
مهاجرت به آلمان
انسان ها برای دستیابی به رفاه و امکانات بیشتر و دور شدن از مشکلاتی که در محل زندگی خودشان وجود دارد به کوچ از کشور خود به کشوری که دارای امکانات زندگی مناسب تری می باشد اقدام می کنند. معمولا انسان ها برای رهایی از فقر نسبی ، یافتن شرایط تحصیلی بهتر، پیدا کردن کار، شرایط سیاسی کشور و بسیاری از دلایل دیگر اقدام به مهاجرت می کنند. البته اقامت های موقتی را مهاجرت نمی نامند اما معمولا اقامت های دوره ای مانند کار فصلی کارگران مهاجرت نامیده می شود. برای مهاجرت به آلمان از هر طریق و روشی،شما باید شرایط اولیه و عمومی را داشته باشید. برای مهاجرت ابتدا شما باید ثبات مالی داشته باشید.یعنی باید بتوانید ثابت کنید تا زمانی که حقوقی دریافت نکرده اید می توانید مخارج زندگی خود را تامین کنید.این ثبات مالی مورد نیاز برای تمام روش های مهاجرت و جدای از شرایط مالی مخصوص به نوع مهاجرت است.
دومین پیش نیاز برای مهاجرت به کشور آلمان داشتن بیمه سلامت مناسب است که بهتر است برای اطمینان از پذیرفته شدن بیمه، تا جایی که امکان دارد از شرکت بیمه ی آلمانی بیمه خود را دریافت کنید که دچار مشکل نشوید. سومین نکته که بسیار کاربردی نیز هست دانستن حداقل آشنایی با زبان آلمانی است.علاوه بر شرط دانستن زبان آلمانی برای زندگی در آلمان نیز بهتر است زبان آلمانی را فرا گرفته باشید.
آشنایی با زبان آلمانی به سه سطح
A1 , A2(آشنایی در سطح مبتدی و حداقلی)
B1 , B2(دارای مهارت مناسب رو به بالای زبان آلمانی)
C1 , C2(تسط کامل بر زبان آلمانی)
تقسیم می شود که شما برای مهاجرت به این کشور از هر طریقی باید حداقل نمره ی A1 و یا B1 را در آزمون زبان آلمانی دریافت کنید و برای اخذ اقامت دائم کشور آلمان باید نمره C1 یا C2 دریافت کرده باشید.
دیگر نکته مهم که احتمالا از آن آگاهی دارید، اولین اصل برای ورود به کشور آلمان از برخی کشور ها مانند ایران،دریافت ویزای این کشور است.یعنی باید برای ورود به این کشور از طریق دریافت وقت سفارت آلمان ویزای شینگن تهیه فرمایید.
بعد از دریافت ویزای آلمان و مهاجرت شما اجازه اقامت دریافت می کنید.این اقامت دو نوع دارد و می تواند دائم یا موقت باشد. در آلمان برای هر نوع ویزایی در ابتدا اجازه اقامت به طور موقت داده می شود و در صورت دست یابی به شرایط اقامت دائم، اجازه اقامت به فرد اعطا می شود.
دلایل مهاجرت به آلمان
کشور آلمان یکی از کشور های با امکانات اروپایی است که به دلایلی کشوری محبوب برای مهاجرت است. تحصیلات رایگانی که برای شهروندان فراهم است، خدمات درمانی و بهداشتی رایگان، فراهم بودن امکان تجارت با سر تا سر دنیا به طور آزاد، وجود فرصت های اقتصادی عالی، سفر و زندگی در کشور های عضو اتحادیه اروپا به سادگی و بسیاری از دلایل دیگر، کشور آلمان را به مکان محبوبی برای مهاجرت تبدیل کرده است که افراد مشتاق به مهاجرت، مهاجرت به کشور آلمان را در اولویت قرار می دهند.
انواع مهاجرت به آلمان
برای مهاجرت روش های متعددی وجود دارد که برای هر فرد متفاوت است.بعد از بررسی و تطبیق شرایط می توانید از یکی از این روش ها استفاده کنید.از انواع روش های مهاجرت می توان به مهاجرت به کشور آلمان برای پیوستن به خانواده، مهاجرت از طریق تحصیل ، مهاجرت از طریق تخصص یا کار ، مهاجرت از طریق کارآفرینی ، مهاجرت از طریق خرید ملک ،مهاجرت از طریق ازدواج ، اقامت از طریق تولد فرزند و حتی تور آلمان …اشاره کرد که در ادامه به معرفی و بیان شرایط تعدادی از این روش ها می پردازیم.
مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل
یکی از راه های مهاجرت با توجه به شرایط تحصیلی در آلمان و اعتبار علمی دانشگاه های این کشور، بسیاری از افراد، مهاجرت به آلمان را برای تحصیل به بقیه کشور ها ترجیح می دهند. البته اینکه مدرک خود را در ایران از چه دانشگاهی گرفته باشید برای دریافت ویزای تحصیلی و پذیرش دانشگاه های این کشور اهمیت دارد.
یکی دیگر از دلایلی که دانشجویان تمایل به مهاجرت و تحصیل در این کشور دارند، هزینه بسیار پایین تحصیل در این کشور نسبت به سایر کشور های اروپایی است. علاوه بر آن دانشجویان از امکان کار به طور قانونی برخوردار هستند که می تواند کمک زیادی به زندگی در این کشور بکند. البته در صورت تایید استاد راهنما و رزومه تحصیلی اگر در مقطع دکتری قبول شده و تحصیل کنید شاغل محسوب شده و می توانید بر اساس عملکرد خود حقوق دریافت کنید. اگر چه که برای تحصیل در دانشگاه های آلمان باید پروسه سخت تری را طی کنید اما این سختی ها به ارزش بالاتر و اعتبار علمی در سرتاسر جهان می ارزد.
دانشجویان پس از اتمام تحصیلات خود در این کشور می توانند بنا بر درخواست کشور آلمان در این کشور اقامت دائم داشته و از تخصص خود در این کشور استفاده کنند.
مدارک مهاجرت تحصیلی به آلمان
بعد از مهاجرت برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان و در ادامه ی آن اقامت در آلمان، به مدارک خاصی از جمله گذر نامه، آخرین مدرک تحصیلی خود در ایران و بیمه ی سلامت نیاز دارید.همچنین شما باید مدرکی که توانایی تامین هزینه های شما را ثابت کند و یا ضمانت نامه از فردی صالح،که اثبات کند در صورت عدم توانایی در پرداخت هزینه ها تامین هزینه های شما را به عهده می گیرد را به همراه داشته باشید.
البته مدارک دیگری نیز ممکن است مورد نیاز باشد که این مدارک را باید هنگام دریافت ویزا برای مهاجرت به علاوه مدارک عمومی دریافت ویزا برای مهاجرت تحویل دهید. برای اقامت در آلمان از طریق تحصیل شما می توانید ابتدا درخواست اقامت 18 ماهه داده و در این مدت به دنبال شغل بگردید .در صورت پیدا کردن شغل پس از فارغ التحصیلی می توانید درخواست مهاجرت دائم بدهید.
مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج
یکی دیگر از روش های مهاجرتی ازدواج با فردی آلمانی و یا فردی که چند سال اقامت آلمان را دارد می باشد که با این روش شما می توانید اقامت این کشور را دریافت کنید. با این روش شما می توانید بعد ازگذشت مدتی از مهاجرت به آلمان، تابعیت کشور آلمان را دریافت کنید.البته از شرایط ازدواج با فرد دارای اقامت یا تابعیت آلمان این است که فرد باید ثابت کند توانایی پرداخت مخارج شما را دارد و نیاز به کمک های دولتی ندارد.همچنین سطح زبان شما نیز باید در حد آشنایی با زبان (A) باشد.شما بعد از ارسال مدارک و تایید آن از سوی سفارت می توانید ویزای ازدواج را دریافت کنید و بعد از اقامت 3 ساله موقت، اقامت دائم دریافت کنید.سپس می توانید برای دریافت تابعیت اقدام کرده و درخواست دهید.بعد از برسی درخواست و در صورت عدم وجود مشکل حقوقی تابعیت به شما داده می شود.بعد از دریافت ویزای ازدواج، همچنین شما اجازه کار و یا تحصیل رایگان را نیز خواهید داشت.
مهاجرت به آلمان از طریق کارآفرینی
از دیگر راه های مهاجرت این است که دارای مقداری سرمایه برای سرمایه گذاری و ایجاد فرصت شغلی برای سایر مردم کشور آلمان باشید. این فرصت شغلی باید تاثیر مثبتی روی اقتصاد آلمان داشته باشد تا مورد قبول واقع شود. مقدار سرمایه نیز مهم نیست اما باید به قدری باشد که بتواند هم هزینه ی خود متقاضی و خانواده اش را تامین کند و هم امید برای ادامه حیات این کسب و کار وجود داشته باشد.البته قوانین مهاجرت به آلمان از طریق کارآفرینی، هنگامی که شما درخواست را در ایران ارسال می کنید با وقتی که شما در خود کشور آلمان اقدام می کنید متفاوت است و شما باید از اتاق بازرگانی این کشور، تاییدیه دریافت کنید. بعد از تشخیص مورد تایید بودن یا نبودن طرح کاری (بیزینس پلن) شما، که حدود دو تا چهار ماه طول می کشد، مشخص می شود که آیا مجوز اقامت در مدت محدود را در ابتدا به شما بدهند یا خیر.بعد از این اقامت کوتاه مدت شما می توانید اقامت دائم از طریق کارافرینی را دریافت کنید. هزینه دریافت اقامت از این طریق نیز بستگی به سرمایه و طرح شما دارد. کارآفرینی در آلمان میتواند اقتصاد پایدار و سود آور همراه با ارتباطات جهانی برای شما فراهم کند.
لیست مشاغل مورد نیاز در آلمان
برای مهاجرت به این کشور شما باید در یکی از مشاغل مورد نیاز این کشور مشغول شوید. مهندسی و پزشکی از جمله مشاغل بسیار مورد نیاز کشور آلمان است که با داشتن مدرک دانشگاهی بعد از مهاجرت به آلمان در یکی از این دو رشته می توانید در این کشور مشغول به کار شوید.همچنین در آمد مشغولین به کار در این رشته ها نسبت به سایرین از حقوق مناسب تری برخوردارند.
از دیگر مشاغل مورد نیاز می توان به تخصص های زیر اشاره کرد:
- مهندس آی تی
- پزشک
- مهندس خودرو
- راننده قطار
- مهندس برق
- برنامه نویس و توسعه نرم افزار
- جوشکار
- شنوایی شناسی
- مهندسی اتوماسیون
- پرستار روانپزشکی و توانبخشی
- بهداشت و درمان و مراقبت
- فناوری اطلاعات
مهاجرت به آلمان از طریق خرید ملک
یکی دیگر از روش هایی که می توانید از آن برای مهاجرت به کشور آلمان استفاده کنید خرید ملک در این کشور است که البته نیاز به تحقیق و توجه زیادی دارد و باید قبل از آن تحقیق کنید که کشوری که می خواهید به آن مهاجرت کنید، از این روش پشتیبانی می کند یا نه؟ شما می توانید در این روش هم مانند سایر روش ها ابتدا بعد از مهاجرت به آلمان اقامت موقت را دریافت کنید و سپس درخواست اقامت دائم را به این کشور ارائه دهید.برای این روش شما باید مدارک اثبات کننده مالکیت شما و ترجمه آن همراه مدارک ویزای آلمان ارائه دهید. برای خرید ملک پیشنهاد می شود که ابتدا شما از یک مشاور حرفه ای در این موضوع کمک بگیرید، وکیل قانونی کار بلدی را برای پیشگیری از سوءاستفاده های احتمالی استخدام کنید، تمام جوانب را بسنجید و راجع به چند و چون بازار مسکن و ارز و همچنین اطلاعات محل و منطقه ای که می خواهید در آن ملک بخرید تحقیق کافی کنید.چرا که انتخاب این روش با ریسک خطر بالایی همراه است و می تواند مورد سوء استفاده قرار بگیرد. علاوه بر این طبق قوانین جدید تمام کشور های اروپایی این روش را قبول ندارند و تنها تعداد معدودی از کشور های عضو شینگن این روش را پشتیبانی می کنند. به همین علت پیشنهاد می شود که ابتدا تمام روش های مهاجرت را مطالعه کنید و در صورت یافتن روش مناسب خود، از این روش صرف نظر کنید.
مهاجرت به کشور آلمان از طریق تخصص یا کار
ابتدا اینکه شما یک ویزای موقت برای جستجوی کار دربافت کنید، در این مدت دنبال کار گشته و شغل پیدا کنید و سپس در خواست اقامت دائم بدهید.برای این روش زبان آلمانی شما باید در حد قابل قبولی باشد.در این روش شما باید آخرین مدرک تحصیلی قابل قبول را همراه مدارک خود ارائه دهید و محل اقامت خود را بعد از مهاجرت به آلمان در این مدت جستجوی کار اعلام کنید. همچنین رزومه قابل قبول را نیز باید ارائه دهید. روشی دیگر برای مهاجرت از طریق تخصص استفاده از ویزای کاری یا Blue Card می باشد
ویزای کاری یا Blue Card
افرادی که بعد از مهاجرت مشغول به کار شده اند و یا از ابتدا درخواست این نوع ویزای آلمان را ارائه داده اند باید قرارداد کاری با یکی از شرکت های آلمانی (job offer , job contract) را دارا باشند و در یکی از مشاغل مورد نیاز کشور آلمان که در ادامه ذکر خواهد شد مشغول به کار شوند.برای دریافتBlue Card باید این متقاضی سالانه 50800 یورو و یا ماهانه معادل 4134 یورو در ماه در آمد خالص داشته باشد.این ویزا برای مدت چهار سال و یا مدت قرار داد کاری متقاضی ارائه می شد و باید مدرک زبان با سطح بالایی داشته باشید. همچنین بعد از دریافت اقامت نیز باید مشغول به کار باشید.سپس بعد از گذشت 33 ماه می توانید درخواست اقامت دائم داده و اقامت این کشور را دریافت کنید. نکته جالب توجه این نوع ویزای آلمان این است که همراهان دارنده این ویزا شرایط سختی در پی ندارند و می توانند بدون دانستن زبان برای مهاجرت به آلمان اقدام کنند و یا در این کشور مشغول به کار شوند.با داشتن این کارت می توانید تا دوازده ماه خارج از آلمان باشید و نگران باطل شدن کارت نباشید.البته برای این مدت خارج شدن از این کشور ابتدا باید اداره ثبت اتباع خارجی مجوز کسب کنید.
از ویژگی های این کارت می توان به جابجایی آزادانه در کشور های عضو شینگن، آزادی مشارکت و حقوق اقتصادی اجتماعی مانند مزایای بیکاری اشاره کرد. شرایط دریافت Blue Card باید:
- تبعه غیر از اتحادیه اروپا باشید
- تخصص و مهارت بالا داشته باشید
- ترجیحا یک مدرک از دانشگاه های آلمان داشته باشید
- قرار داد کاری از یک کمپانی آلمانی داشته باشید
اقامت دائم کشور آلمان
بعد از مهاجرت به آلمان و چند سال اقامت موقت (حدود 5 سال) و در صورت اشتغال به کار در این کشور و یا داشتن به مدت 5 سال و با دانستن زبان آلمانی در حد متوسط، شما می توانید تحت شرایط مخصوص، اقامت دائم این کشور را کسب کنید.
البته به این نکته توجه داشته باشید که اقامت دائم با تابعیت این کشور و البته اقامت تحمیلی که به پناهندگان داده می شود متفاوت است و با داشتن اقامت دائم شما از مزایایی برابر با اتباع آلمانی برخوردار نمی شوید.
دانشمندان، اساتید و معلمان و همچنین کارشناسان مدیریت با داشتن حداقل حقوق مصوب شده نیز برای دریافت اقامت دائم آلمان کار راحت تری در پیش دارند.
تبدیل اقامت به تابعیت آلمان
برای دریافت تابعیت آلمان شما باید از آزمونی که در این کشور گرفته می شود نمره قبولی بگیرید یعنی به 17 سوال از 33 سوال پاسخ صحیح بدهید.البته افرادی که با استفاده از ویزای ازدواج وارد این کشور شدند و یا در این کشور با فردی آلمانی ازدواج کرده اند،افراد زیر 16 سال فارغ التحصیل از مدارس آلمانی وافراد دارای معلولیت نیازی به گذراندن این آزمون نخواهند داشت. برای دریافت تابعیت کشور آلمان توجه داشته باشید که کشور آلمان دو ملیتی بودن افراد را قبول ندارد و اگر می خواهید تابعیت آلمان را دریافت کنید باید ملیت قبلی خود را ترک کنید. افرادی که درخواست اقامت دائم دارند باید با زبان آلمانی در سطح متوسط آشنایی داشته باشند، به قانون اساسی کشور آلمان پایبند باشند و همچنین هیچگونه سابقه کیفری در کارنامه خود نداشته باشند. افراد بعد از 5 سال کار و یا سه سال اقامت دائم در این کشور می توانند درخواست تابعیت این کشور را بدهند.
هزینه های زندگی در آلمان
برای مهاجرت به آلمان ابتدا باید ببینید با توجه به شغلی که در نظر گرفته و یا پیدا کرده اید آیا توانایی پرداخت مخارج را دارید و از عهده ی مخارج زندگی در این کشور بر می آیید یا خیر؟ درآمد ماهیانه در آلمان بستگی به نوع تخصص و شغل و همچنین تحصیلات شما دارد اما حداقل حقوق در کشور آلمان حدود 9 یورو در ساعت تخمین زده شده است که این مقدار با بالا رفتن تحصیلات افزایش می یابد.
هزینه های زندگی در آلمان نیز بسته به نوع و سبک زندگی شما و شهری است که برای زندگی انتخاب می کنید.برای مثال هزینه زندگی در برلین که پایتخت آلمان است نسبت به شهر های کوچک تر بالاتر است.در مقایسه ی سه شهر بزرگ و معروف آلمان تطابق میزان در آمد و خرید در شهر هامبورگ نسبت به برلین و مونیخ بیشتر است و قدرت خرید در این شهر بالا تر است. اما این هزینه ها به طور تخمینی به صورت ماهانه بین 600 تا 800 یورو در نظر گرفته شده است.
نکاتی در خصوص مهاجرت به آلمان
ابتدا این که طبق قانون مهاجرت به آلمان اگر فردی در آلمان مشغول به کار باشد تمام اعضای خانواده این فرد اجازه اشتغال و کار و همچنین ادامه تحصیل را دارند.
فردی که برای تحصیل تصمیم به مهاجرت گرفته در آلمان اقامت موقت می گیرد باید در مدت 18 ماه شغلی را در آلمان بیابد و در صورت عدم اشتغال به کار در این مدت فرد متقاضی اجازه ی اقامت را درکشور آلمان ازدست خواهد داد. برای مهاجرت به این کشور، فرد متقاضی ابتدا باید از سفارت آلمان در ایران ویزای آمان تهیه کند.